Safari


Vi ankom til Heathrow/London planmæssigt, hvor vi havde 4 timer før vi skulle videre til Johannesburg i Sydafrika.

Ventetiden blev brugt på lidt shopping og et traditionelt engelsk tebord ”High Tea”.
Klokken 20.30 var vi på vej til Johannesburg i en stor Airbus 734 med en flyvetid på 10 timer og 42 minutter. Heldigvis skulle vi flyve om natten, så tiden ikke føltes så lang. Ved hvert sæde var der et fjernsyn, hvor man kunne vælge mellem en del forskellige film, musik og spil. Flyveturen gik rigtig godt med ikke særlig meget turbulens. Da flyet kom frem til gaten meddelte kaptajnen, efter lidt vente tid, at begge landgangsbroer var brudt sammen og at man prøvede at finde en trappe man kunne bruge i stedet. Og så tilføjede ham med ironi i stemmen: ”Welcome to Africa.”

Efter ankomsten til Johannesburg blev vi modtaget af en repræsentant fra &Beyound, som er selskabet der driver lodgen Ngala, samt mange andre lodges på andre destinationer. Vi blev ført over til indenrigsterminalen, hvorfra vi skulle videre med et lille fly til Hoedspruit. Lufthavnen der, Eastgate, er egentlig en militærbase, men som også bruges civilt. Ved landing så man straks et andet og smukt landskab, som er kendetegnet her ude i bushen. Mens flyet kørte til ”terminalen”, løb der 3 antiloper 10 meter fra flyet. Safarien var i gang.
Vi blev hentet af en chauffør som skulle køre os til lodgen Ngala. På vejen ud til flyvebasen, havde han set et par løver, som vi med lidt held kunne se på vejen til lodgen. Kort før vi nåede lodgen spurgte vores chauffør om vi skulle prøve om vi kunne se løverne. Han kørte af vejen og ikke så langt inde i bushen lå ganske rigtigt et par løver og slappede af i eftermiddags heden under nogle træer.

Ved ankomst til lodgen blev vi modtaget af Herbert, en af managerne, og fik en dejlig forfriskning af hjemmelavet lemonade. Herbert fortalte lidt om opholdet og viste os rundt på lodgen. Da vi nærmede os vores lodge, løb der aber (chimpanser) ikke mere end 10 meter fra os. Herbert fortalte, at de havde en del problemer med disse aber, for som han sagde ”they are criminels”. Der er på denne tid af året ikke så megen mad for aberne ude i bushen, derfor kommer de ind på lodgen og leder efter mad. Aberne har åbenbart fundet ud af hvornår der er morgen og eftermiddags safari, og mens gæsterne er ude på disse safaries, går aberne fra dør til dør og prøver, at åbne disse for at finde mad. Derfor er der en ekstra lås, der skal låses udefra hvis man ikke vil have uventet besøg. Ligeledes skal man huske, at låse døren indefra, da aberne kan finde på, at komme på alle tider i døgnet.

Kl. 16.00 mødes man til kaffe, the, kage eller lidt frugt, inden aften safarien begynder. Her er der mulighed, for at tale med de andre gæster og høre hvad de har set og oplevet

Vi skulle på vores første gamedrive, som det kaldes og var ret spændte. Vi skulle køre med Sepho, som er en erfaren ranger med 12 års erfaring. I vores bil – en åben landrover - var vi 6 udover ranger og tracker. De andre i bilen var Petra og Steffan fra tyskland og John og Margrete fra Australien.

Efter kun få minutter fandt vores tracker og ranger løver. Løverne havde dagen i forvejen nedlagt en bøffel, og de lå ved siden af godt mætte. Vi var omkring 5 meter fra løverne, så man rigtig kunne se hvor fantastisk et dyr det er. På et tidspunkt kom en ung han løve og begyndte, at spise af bøfflen. Senere kom også ”overhannen” for, at få lidt af spise.Nogle af løverne var blevet tørstige efter at have spise af bøfflen, og da de ikke kunne finde noget vand i bushen drev de stille og roligt ned til Ngala lodgens sø. De var derfor kun 50 meter fra lodgen,
hvilket var et usædvanligst syn at løverne drog så tæt på lodgen – især i dagslys.

Herefter kørte vi videre – vores ranger havde hørt, at nogle havde set en leopard. Så vi satte kurs i den retning, ca. 30 minutters kørsel i fuld fart. Da vi kom lå leoparden godt gemt i noget højt græs med en død antilope i munden, som den havde dræbt i løbet af dagen. For at gemme sit bytte for de andre dyr, trak leoparden antilopen op i et træ.På vej hjem fra eftermiddagssafarien var der en pause, hvor der blev serveret vin, øl, vand, drink og lidt snacks. Det var begyndt at blive mørkt og himlen var oplyst at stjerne - rigtig hyggeligt og et smukt syn.


Da vi kom hjem til Lodgen, blev vi mødt af nogle vagter som skulle følge os over til vores respektive lodges. Man må ikke gå alene på lodgen når det er mørkt på grund af vilde dyr og slanger. Lodgen er nemlig ikke indhegnet, hvorfor dyrene kan komme meget tæt på. Ved ankomst til hytten, aftaltes der med vagten hvornår han skal komme og hente os til aftensmaden. Imens vi gjorde os i stand til aftensmaden blev der banket på døren og vores ”private tjener / den tjener der skal tages sig af os” kom for at hilse på os. Han havde en lille drinks og nogle rejsesnacks med til os.

Aftensmaden blev serveret i en lille åben gårdhave – 3 retters menus - har aldrig smagt en bøf så mør før – lækkert!

Næste morgen begyndte med et bank på døren kl. 05.00, hvor alle bliver vækket. Derefter mødes man kl. 05.30 til lidt kaffe, the, vand, frugt mv. inden morgenturen begynder omkring 05.45-06.00.På morgensafarien så vi en masse forskellige artede giraffer. Måden man se hvilken art giraffen tilhøre er formen på deres pletter. Giraffen spiser hovedsageligt blade fra træer og de bruger deres store ru tunge til at tage bladene fra træets grene, selv om disse er fyldt med store torne.
Vi så også en elefant flok - bl.a. en mor og hendes elefantunge. Det var en drillesyg elefantunge, der kom løbende mod os med ørene slået helt ud – stoppe op og brøle – trampede gennem buske og træer, bare for at spille op og vise hvor stærk han er. Efter et stykke tid gik han væk, men når vi tændte motoren kom han løbende igen.Herudover så vi en ”White Rhino”/hvide næsehorn, som er kendetegnet ved, at den spiser ting nede fra jorden i forhold til det sorte næsehorn, hvis hoved er mindre og dermed kan spise fra buske.


Under hele turen så vi en masse flokke af forskellige antilopearter.Da vi ankom til Lodgen ved 09.30 tiden efter morgensafarien var der dækket op til lækker brunch.Kl. 10.30 tog vi ud på en Walk Safari, hvor vi hørt lidt om de forskellige træer - om hvilke dyrene spise og hvad de evt. blev brugt til. Fx kradser elefanter barken af bestemte træer, da disse indeholder en masse vitaminer. Hvis al barken bliver kradset af dør træerne – men nogle gange tager elefanterne kun en side af træet, så det kan overlever.Endvidere hørte vi om en græsart som formerede sig selv. Når et dyr går gennem græsset, hænger græsset fast på dyrets hale og falder af et nyt sted. Græsarten har en krog forenden og når det begynder at regne og græsset bliver godt våd, vil det begynde at bore sig ned i jorden og sætte sin sæd. Herefter vil græsset gro efter nogen tid og har dermed plantet sig selv.

Kl. 15.45 samles vi igen til lidt kaffe og the inden eftermiddagssafarien begyndte.

På denne tur kørte vi efter bøfler. Efter et godt stykke tid og kørsel gennem ujævnt terræn fandt vi en stor flok bøfler på over 500 stk. Vi blev kørt ind midt i flokken og havde bøfler på alle sider og så langt øjet rakte – et smukt dyr.


Herfra kørte vi over for at se om leoparden stadig var nær sit bytte fra dagene i forvejen. Vi var heldige, at finde leoparden ligge og slappe af.Om aften var der fællesspisning med den gruppe vi kører gamedrives med samt vores ranger. Det forgik inde i en lille gårdhave fyldt med sand, petroleumslamper og et lille bål. Hele stemningen var fantastisk og det var en hyggelig aften. Under middagen underholdte John med en masse af hans historier fra hans liv og især fra alle hans andre safaries / jagt ture.
Torsdag morgen blev vi igen vækket kl. 05.00 med en banken på vores dør.

Efter et stykke tid på morgen game drive, satte vi vores tracker af for at følge et løvespor. Helt alene og uden riffel. I mellemtiden kørte vi videre og fandt et hyæne bo, hvor et par familier holdt til, heri blandt to små unger.Under hele turen så vi en masse kudu´er – som er kendetegnet med et M bagpå.
Vi så en flok elefanter på omkring 20 stk. De var i gang med, at spise blade og bark af træerne for at få dens vitaminer.
Vi kørte videre til et vandhul / sø, hvor der var nogle flodheste. Desværre kom de ikke op på land, så vi måtte betragte dem mens de var nede i vandet. Ved floden havde vi også vores morgen ophold, hvor vi fik lidt kaffe og the.Vores tracker havde i mellemtiden fundet nogen friske løvesport som vi ville følge. Og efter et stykke tid gennem træer og buske fik Jens endelig øje på en flot flok på 6 løver, velernæret og mætte.Om formiddagen havde vi en walk safari med Megan, hvor vi lærte en masse om dyrenes fald (lort). Hvordan man kunne kende de forskellige fra hinanden, samt hvilket dyr som fandt ernæring i disse.

Eftermiddagssafarien begyndte som altid med samling 15.45 og kørsel ca. kl. 16.00. Vi så lidt giraffer og var næsten ved at køre ind i nogle flotte Zebraer. Disse var desværre lidt sky, så man kunne ikke komme helt tæt på dem, som ved andre dyr.Vi kørte mod et andet vandhul for at se om der var nogle dyr som var tørstige. Lige inden vi nåede vandhullet stødte vi på en mindre flok bøfler – hovedsageligt ældre mænd, hvorfor de blev døbt ”old mens club”.Helt fremme ved vandhullet så vi et stort næsehorn (hvid rhino) stå og drikke. Efter et stykke tid, gik han ned i mudderet for at blive afkølet og renset. Han dækkede også sit hoved og horn med mudder – det sidste for, at kunne bruge mudderet som sandpapir når han gnider sit horn mod et træ – på den måde sliber og gør han hornet mere skarpt.Da det var blevet mørkt og himlen var stjerneklar – gennemgik vores Ranger forskellige stjernebilleder. Hvilket smukt syn.

Da vi kom hjem til Lodgen blev vi som altid hente af nogle vagter. Da vi kom tæt på vores hytte kunne vi se der var tændt petroleums lamper ude på vores terrasse – der var dækket op til en ”private dinner”. Her fik vi serveret en 3 retters menu og Jens hentede computeren så vi kunne høre noget stemningsmusik. Inde på badeværelset havde de fyldt badekaret op med skumbad samt tændt levende lys – det blev benyttet med stort velbehag efter middagen. En dejlig og romantisk aften.

Næste morgen var der vagter der samlede gæster op på vej ned til morgen kaffe og the bord. Grunden til dette var, at der i løbet af natten og morgen havde ligget løver og sovet nede ved vandhullet der lå ved lodgen. Så man må sige vi har dyrene tæt på. Det ene par, John og Margret fra Australien tog hjem denne morgen så de kunne ikke komme med på morgensafarien, så vi var kun 4 af sted, samt vores ranger og tracker.

På denne vores sidste morgensafari så vi lidt giraffer og vi var også heldige at se løverne igen. Denne gang lå de ved et vandhul og ventede på andre dyr skulle komme.

Ved vores morgenstop prøvede vores ranger at lave ild/bål ud af nogle få ting, han fandt i naturen. Desværre lykkedes det ikke helt – så må prøve igen næste gang vi kommer hertil.

På vej tilbage til lodgen så vi en masse grippe som fløj over et areal. Vi kørte hen for, at se om vi kunne se hvad de havde fået øje på. Det eneste vi desværre fandt, var nogle leopard spor – men ingen leopard eller dens evt. bytte.

Vi blev afhentet på lodgen og kørt til lufthavnen Eastgate, hvor vi skulle med flyet til Johannesburg. Her skulle vi have en enkelt overnatning på hotellet Garden Court. Herefter går turen til Mauritius.